Difenbahya Bakımı
01/11/2010 15:37 - yonetim
Difenbahya Bakımı

 Dieffenbachia Amoena salonlarda yetiştirilmesi bakımı en kolay süs bitkilerindendir. Yaprakları için yetiştirilir. Ancak yaprakları pekçok salon süs bitkilerinin aksine, uzun yıllar dayanmaz. Evlerde ofislerde makbul olmasının sebebi kolay yetiştirilmesi, çabuk büyümesi ve pek yer seçmemesidir.Difenbahya devetabanı ve benzeri bitkilerle akrabadır. Bakımı, yetiştirilmesi, toprak ve sulama, ışık ihtiyacı ve çoğaltılması benzer özellikler taşır.

Işık ihtiyacı: Çok fazla aydınlık yer ister. Bol güneş alan pencere önünde, sıkı dokulu pencere tülü arkasından güneş alırsa yaprakları hem geniş olur hem difenbahyanız çok sağlıklı büyük. Direkt bol güneş ise bu bitkiyi bozar. Yaprakları küçük olur, hatta sararıp dökülebilir. Tül imkanınız yoksa pencereden bir metre kadar uzakta tutun öğleye yakın güneş almasın. Sabah güneşi veya ilkindi güneşi direkt gelirse hiçbir sakıncası yoktur. Kışın güneş ışınları fazlaca eğimli ve düşük enerjili geldiği için kış boyunca daha bol ve direkt güneş almasını sağlarsanız kışın da sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edebilir. Kışın serinde bırakmayın yoksa eski yaprakları derhal sararıp bozulur. Pencereleri açtığınızda soğuk hava cereyanına maruz bırakmayın.

Toprak ve sulama: Difenbahyalar da antoryum, devatabanı, yelken çiçeği gibi gevşek, hava gözenekleri bol toprak ister. Difenbahya için bol perlitli, pomzalı iyi bahçe toprağı yeterli olabilir. Başka özel karışımlar da olur ama hava gözenekleri şart onun için toprağına perlit veya pomza taşı katın. Bunlar pirinç büyüklüğü ile nohut büyüklüğü arasında irili ufaklı karışık parçalar olmalı. Toprağa dörtte bir veya beşte bir oranında katmalısınız. Ağır, sıkı toprak ve bol sulama difenbahyanın sağlığını bozar, gelişmeyi yavaşlatır, hatta bol sulama karşısında çürütebilir. Onun için gerektiği gibi süzek ve havadar toprak kullanın; toprağı biraz kuruyunca bol bol sulayın, saksı dibinden çıkan suyu dökün toprak geri emmesin. Aşırı sulamaktan kaçının ama toprağın fazlaca kurumasına da izin vermeyin. Sadece kış boyunca toprak yarı yarıya kuruyunca sulayın.

Nemli ortam: Difenbahya için çok nemli ortam gerekiyor. Orkideler için tarif ettiğim gibi, genişçe bir kaba iri çakıl taşları koyun, taşların yarısı su dışında kalacak şekilde su doldurun. Difenbahya saksısını bunun üstüne koyun veya saksı yanında böyle kaplar bulundurun. Bu teknik ısı değişimine göre gerektiği gibi nem sağlıyor. Taşlar olmasa aynı mükemmellik olmuyor. (İstanbul’un havası difenbahyalar için tamamen yeterli neme sahip, burada nemlendirme su kapları gerekmez.) Ayrıca yapraklarına her gün bol bol su püskürtün.

Besin: İlkbahardan sonbahara kadar gıda takviyesinde bulunursanız daha büyük yapraklı olup daha iyi gelişir. Bunun için plastik şişelerde satılan bitki besininden almalısınız. İyi besleyici toprak kullanmışsanız ilk dört beş ay besin gerekmeyebilir. Ne zaman kökler toprağı iyice kaplar o zaman gıda takviyesine başlarsınız.

Difenbahya Nasıl Çoğaltılır?
1- Bazen kökten veya köke yakın ana gövdeden ayrı bir dal verir. Bunu ayırıp başka bir yere dikebilirsiniz.

2- Uzamış difenbahyanızın ana gövde dalını 15 cm. kadar uzunluğunda parçalara ayırın. Bunları suda bekletirseniz köklenir. Çürümeyi önlemek ve köklendirmede başarılı olmak için “» Suda Köklendirme” yazıma bakın difenbahya parçalarını ordaki talimatlara göre suda köklendirin. Doğrudan toprağa ekebilirsiniz de (eğer daha çabuk köklenmesini istiyorsanız köklendirme tozu kullanın). Parçaların 5 – 6 cm kadar kısmını toprağa gömün, saksıyı naylon içine alın veya üstüne pet şişe geçirin. Kısa sürede köklenir ve filizlenir. Böylece her birinden yeni bir difenbahya elde edebilirsiniz.
Geri kalan ana kök ise filizlenerek bir veya birkaç dal olarak büyümeye devam edecektir.
alıntıdır.

http://www.afyoncicekci.org/articles_434_Difenbahya-Bakimi.html