ANASAYFA FİRMAMIZ HAKKINDA RESİM GALERİSİ SERVİS SÖZLEŞMESİ BANKA HESAP NO İLETİŞİM
sumbul-bakimi
Tarih 01/11/2010 15:40 Yazar yonetim Hitler 1730
Print Pdf RSS
sumbul-bakimi

Sümbül, Hyacinthus cinsine ait soğ anlı bitkilerden olup daha önce zambakgiller (Liliaceae) familyasının üyesi olarak kabul edilmekte iken şimdi yeni bir familya olan hyacinthaceae altında incelenmektedir. Sümbüllerin anayurdunu doğuda İran ve Türkmenistan’a kadar dağılım gösteren doğu Akdeniz bölgesi oluşturmaktadır. Hyacinthus, Yunan mitolojisinde Sparta Kralı ’nın genç oğlu olup yeniden doğuşu simgelemektedir.

Bu tür 15-20 cm yükseklikte, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Çiçekler 6 parçalı, kuvvetli kokulu, açık veya koyu mavi renkli ve kısa saplıdır. 5-15 çiçek gövde üzerinde seyrek bir salkım yapar.

Ülkemizde iki alttürü vardır. Bunlardan alttür “orientalis” İçel, Hatay, özellikle Osmaniye ve çevresinde yaygındır. Diğer alttür olan “chionophilus” ise Kayseri, Sivas, Kahramanmaraş ve Tunceli çevrelerindeki dağlarda yabani olarak yetişir ve endemiktir.

Yumruları haricen yumuşatıcı ve çıban açıcı olarak kullanılır. Soğan ezilir, sütte pişirilir ve elde edilen merhem çıban üzerine sürülür. Tohumları eskiden iştah açıcı, sarılık ve belsoğukluğunu tedavi edici olarak dahilen kullanılırd? ?.

Osmanlılar döneminde çok sevilen ve Osmanlı saraylarında yetiştirilmek üzere toplandığı bilinen bir süs bitkisi idi. Bu dönemde yetiştirilen sümbül çeşitlerinin renkli resim ve isimlerini ta? ?ıyan bir elyazması Topkapı Sarayı Kütüphanesinde bulunmaktadır (Musavver Sümbülname, 1149/1737, Topkapı Sarayı Kütüphanesi No.H.413).

Islah edilmiş sümbül melezlerinin Avrupa’ya ilk kez İstanbul’dan gönderildikleri bilinmektedir. Bu bitkinin Hollanda’da ki lale çılgınlığını bir krizle sonlandı rarak, lale zenginlerinin bir bir iflas ettiği dönemde Avrupa’da lalenin yerine geçip ön plana çıktığı gözlenmiştir. Biz de ise gül ve lalelerin üzerine geçemeseler de, XV. Yüzyıldan itibaren şiirimizin, süsleme sanatlarımızın ve bahçelerimizin en gözde çiçeklerindendir.

Evliya Çelebi’nin “Seyahatname”sinde de sümbül ile ilgili ilginç bir bilgiye rastlanır; Antakya yöresi Belen dağlarında yetişen sümbülleri anlatmaktad? ?r. Ünlü gezginimize göre, Karaağ aç Kını khan yolu üzerinde Bakras Kalesi çevresindeki köylüler, dağlardan çıkarm? ?ş oldukları sümbül soğanlarını Bursa ve İstanbul gibi büyük şehirlerde Bakras sümbülü adı yla satarlar ve geçim sağlarmış. İyi sümbül yetiş tirmenin sanat sayıldığı o dönemde, bazı nadide sümbül soğanlarına bir fındık altın ödendiği dahi olurmuş.

Osmanlı döneminde, saray bahçelerinde kullanılacak olan sümbül soğanları nın genellikle Maraş ve Halep’ten getirildiğini Osmanlı fermanları ndan öğreniyoruz.

IV. Murad döneminde bu bölgelerden 100.000 adet sümbül soğanı getirtilerek saray bahçelerine dikilmiştir.

RankRankRankRankRank
afyonda çiçekçi afyonda çiçekçi afyonda çiçekçi afyonda çiçekçi afyonda çiçekçi
afyonda çiçekçi linkedin afyonda çiçekçi delicios afyon çiçek tumblr afyon çiçek afyonda çiçekçi flckr
afyon çiçek siparişi
afyon çiçek hediye
afyonda çiçekçi peluş ayıcıklı çiçek
afyon çiçek notları
afyon saksı çiçeği bakımı
 
İzinsiz Kopya Edilemez Tüm Hakkı Saklıdır. afyoncicekci.org
afyoncicekci.org   
MemHT Portal is a free software released under the GNU/GPL License by Miltenovik Manojlo